Hulppakket voor inwoners met een laag inkomen
 
De rijksoverheid komt 1 januari 2023 met een pakket aan maatregelen om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen door de stijgende prijzen voor energie en levensonderhoud. De gemeente Groningen vindt dit onvoldoende voor de komende maanden en wil voorkomen dat (meer) mensen in de financiële problemen komen. Daarom komt de gemeente met een hulppakket.

Het hulppakket bestaat uit diverse onderdelen met eenmalige regelingen en informatie:

  • Eenmalige energietoeslag van 600 euro
  • Aanvulling op de energietoeslag
  • Bijzondere bijstand energiekosten
  • Kindpas met de Stadjerspas
  • Uitstroompremie

Nieuwe maatregelen
Op woensdag 2 november jl. heeft de gemeenteraad akkoord gegeven voor een aantal nieuwe regelingen.

  • Eenmalig energietoeslag van 600 euro voor inwoners die tussen de 120% en 140% van de bijstandsnorm leven. Deze groep valt net buiten de energietoeslag van 1.500, maar heeft ook moeite door de stijgende prijzen om rond te komen. Ze kunnen nu ook een energietoeslag aanvragen. Het bedrag voor deze groep is 600 euro.
  • Aanvulling op de energietoeslag – De gemeente Groningen stelt voor inwoners met de laagste inkomens een extra energietoeslag van € 200,- beschikbaar. Dit bedrag komt bovenop de € 1.300,- die inwoners al hebben ontvangen. Mensen met een laag inkomen die nog geen energietoeslag hebben aangevraagd, kunnen dit nog doen t/m 31 december 2022. Lees hieronder hoe het de aanvraag gaat en wat de voorwaarden zijn. https://gemeente.groningen.nl/energietoeslag

 

  • Bijzondere bijstand energiekosten. Studenten komen niet in aanmerking voor energietoeslag. Daarom maken we het aanvragen van de bijzondere bijstand, binnen de wettelijke kaders, zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk. Door zo weinig mogelijk voorwaarden te stellen aan de toekenning van de bijzondere bijstand (energiekosten). Géén vermogenstoets (het spaargeld en andere eigendommen tellen niet mee én ze hoeven geen eigen energiecontract te laten zien. Ook voor niet-studenten is de vermogenstoets voor de bijzondere bijstand energiekosten eruit gehaald. Mensen hebben daarmee eerder recht op deze vorm van bijstand.
  • Kindpas van 50 euro per kind voor inwoners met een Stadjerspas. Voor deze bon kunnen ze kleding of speelgoed kopen voor hun kind in de dure decembermaand. De bon (één per kind tot 18 jaar) ligt rond half december, net voor de kerstdagen, op hun deurmat.
  • Uitstroompremie – mensen die vanuit de bijstand uitstromen naar werk kregen deze premie pas na drie jaar in de bijstand. De premie krijgen ze nu na een half jaar in de bijstand.

Op de website van de gemeente over het hulppakket lees je meer hierover.

 

Ken je mensen die niet in aanmerking voor de energietoeslag? En hebben zij toch moeite om rond te komen door de sterk gestegen prijzen voor energie? Dan kunnen zij misschien wel in aanmerking komen voor bijzondere bijstand.

Gratis energie-cadeaubon

 

Voor wie energiebesparende maatregelen in huis wil treffen, is er een energie-cadeaubon van € 50,-. De cadeaubon is voor besparende producten, zoals tochtstrippen, ledlampen en deurdrangers.

De cadeaubon kun je aanvragen via de website van Duurzaam Groningen. https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/gratis-cadeaubon-voor-energiebesparende-producten

 

Energiecoach geeft hulp en advies energiebesparing

 

Wanneer jullie mensen spreken die graag ondersteuning willen bij het het besparen van energie in hun huis, dan is het handig te weten dat een energiecoach gratis advies kan geven. Een gesprek met een energiecoach is hier aan te vragen: gratis gesprek https://duurzaamgroningen.nl/artikelen/boek-een-gratis-energiecoach

 

De coach geeft thuis advies over kleine maatregelen, waarmee mensen veel energie en dus geld kunnen besparen.

 

De energiecoach:

•      Bekijkt samen met de bewoner de woninggegevens en de energierekening met een checklist.

•      geeft inzicht in welke apparaten de meeste energie gebruiken.

•      Neemt deurdrangers en een waterbesparende douchekop mee.

•      Geeft ook tips over wat anders kan en wat dat oplevert. Bijvoorbeeld korter douchen, het (niet) verwarmen van bepaalde ruimten, het belang van ventileren.

•      Geeft tips over het verbruik van witgoed zoals een koelkast of vriezer en de instelling van de cv-installatie.

•      Geeft de bewoner een energie-cadeaubon van € 50,- (maximaal 1 bon per adres).