In openbare gemeentelijke gebouwen moeten menstruatie-producten als tampons, maandverband en inlegkruisjes gratis te krijgen zijn. Dat wil de gemeenteraad.

De raad heeft het college van B&W tijdens de raadsvergadering van woensdag 6 juli gevraagd met een plan te komen waarmee menstruatie-armoede in Groningen moet verdwijnen. In de tussentijd moet de gemeente het mogelijk maken dat raadsleden gemeentelijke openbare ruimten voorzien van gratis menstruatie-producten.

Nieuw stadhuis

Initiatiefnemer Els van der Weele (PvdA) zei dat zij de bevoorrading van het nieuwe stadhuis voor haar rekening neemt. Ook andere raadsleden en fracties noemden locaties die zij gaan verzorgen zoals het Forum Groningen en de bibliotheek van Ten Boer.

Bijna alle fracties in de raad dienden de motie in voor de aanpak van menstruatie-armoede in nadat eerder het Comité Vrouwenstrijd dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad had gezet. Volgens de indieners heeft 1 op de 10 meisjes en vrouwen (“mensen met een baarmoeder”, zoals het in de motie staat) soms geen geld voor menstruatieproducten. “Een tekort aan menstruatie-producten kan leiden tot verminderde hygiëne, maar ook tot infecties en verzuim van school en werk als deze producten niet gebruikt kunnen worden of niet tijdig kunnen worden vervangen.”

Goede voorbeeld

Groningen zou volgens de raad het voorbeeld van Rotterdam moeten volgen. Daar is besloten gratis tampons, maandverband en inlegkruisjes beschikbaar te stellen voor huishoudens met een laag inkomen. De gemeentelijke organisatie zou ook zelf het goede voorbeeld moeten geven door deze producten gratis beschikbaar te stellen voor de ambtenaren, vindt de gemeenteraad.

“Geen toegang hebben tot menstruatie-producten dragen negatief bij aan het gevoel van eigenwaarde, emancipatie en een gezonde algemene ontwikkeling”, aldus de indieners. “Het anno 2022 onacceptabel is dat dit probleem nog bestaat in onze gemeente.” De gemeente komt in het najaar met een voorstel om menstruatie-armoede aan te pakken, zei wethouder Eelco Eikenaar (SP) in een reactie op de motie.