Geldezels zijn mensen die hun bankrekeningen tijdelijk afstaan. Daarop stortten slachtoffers dan bijvoorbeeld hun geldbedragen voor concertkaarten en toegangsbewijzen, die via Marktplaats worden gekocht. De goederen werden nooit geleverd. De Geldezel moet vervolgens de bedragen pinnen en aan degene die ze toegang hebben gegeven tot de rekening afgeven. De Geldezel mag daar een klein bedrag”vergoeding” van houden.
Voor cybercriminelen of internetfraudeurs zijn geldezels onmisbaar en vele miljoenen waard. Het lijkt onschuldig om een bankpas even uit te lenen, maar diegene maakt zich dan schuldig aan witwassen en georganiseerde misdaad. Dit realiseert een Geldezel zich vaak niet.
Het zijn regelmatig mensen die aan lager wal zijn geraakt en zo extra geld hopen op te strijken. Dit waren ook de verhalen van de mensen die op de zitting in Assen waren. Dat ze voor de rechter moesten verschijnen, hadden ze niet op gerekend.
De officier van justitie noemde deze opstelling naïef en dom, omdat de pakkans honderd procent zou zijn. Banken zijn alert op rekeningen waarop opvallend bankverkeer is te zien, zoals het storten van vele kleine of juist grote bedragen. De rekening wordt vervolgens geblokkeerd.
De rechter in Assen heeft werkstraffen tot veertig uur uitgedeeld aan twintig ‘geldezels’. Dit zijn mensen die hun bankrekening en -pas hebben uitgedeeld aan internetfraudeurs. Er stonden twee dagen ingepland om de dertig zaken af te doen. Een hoofdverdachte, een 29-jarige man uit Assen, werd in april al veroordeeld tot 22 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk.
Daarnaast is het zo dat rekeninghouders die inderdaad betrokken zijn bij fraudezaken niet meer de mogelijkheid hebben om elders een bankrekening te openen.
Zie voor meer informatie: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/114046/Werkstraffen-voor-geldezels-van-Marktplaats-oplichters