Door Dhr. Mr. S. A. Otter

In de ochtend van 22 september 2016 was er een bijeenkomst van WW naar P-wet voor mensen waarvan de WW uitkering binnenkort afloopt en waarschijnlijk een participatiewet (bijstand) uitkering gaan aanvragen. Er waren mensen van twee uitzendbureaus (Randstad en Uniek Uitzendbureau) in een poging om op de valreep de werkzoekenden aan een baan te helpen om zo te voorkomen dat ze een uitkering nodig zouden hebben.

Tijdens de voorstelronde waarbij de deelnemers zich introduceerden ging het brandalarm af. De bijeenkomst werd buiten voortgezet in het weiland naast het gebouw, nadat de groep een sloot was overgesprongen en de cursusleider uitgleed in de sloot. Nadat de ontruimingsoefening was afgelopen kon iedereen het gebouw weer in voor het tweede gedeelte van de bijeenkomst: voorlichting over de rechten en plichten in de participatiewet. Een jonge vrouw van het instroomteam gaf een presentatie over de aanvraagprocedure van de participatiewet. Positief was dat de nadruk niet lag op verplichtingen en straffen. Een verbeterpunt was het feit dat de medewerkster van het instroomteam de meeste vragen niet kon beantwoorden, bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn van werkzaamheden als ZZP-er bij de aanvraag van een P-wet uitkering. Ze raadde de deelnemers aan om te bellen met het callcenter voor antwoorden op vragen.

Verder was er tussendoor ruimte om te netwerken en het geven van tips: UWV biedt een scholingsvouchter aan waarmee het mogelijk is om een opleiding te volgen voor een beroep waarnaar veel vraag is.

 

Bijeenkomst WW naar P-wet

Bijeenkomst WW naar P-wet