Van Telegraaf.nl van 3 april 2019:

Leeuwarden – Trots en vol blijdschap ontving Klaas-Jan van Steenbergen (31) onlangs een geldbedrag van zijn werkgever. Vanwege zijn 12,5-jarig jubileum kreeg de vakkenvuller van Jumbo Van Loonstraat in Leeuwarden 350 euro. Twee weken later was de vreugde echter weer voorbij: omdat hij vanwege een autistische stoornis gedeeltelijk een uitkering krijgt, claimt het UWV de bonus. „Ik word nu gewoon gestraft.”

Van Steenbergen werkt sinds zijn achttiende bij de supermarkt. „Vanwege mijn pdd-nos krijg ik een Wajong-uitkering. De winkel betaalt de helft van mijn loon, het UWV de andere helft”, vertelt hij in de bedrijfskantine.

Door de stoornis begrijpt Van Steenbergen af en toe minder snel hoe de dingen moeten. „En als ik bijvoorbeeld iets aan het doen ben en iemand vraagt of ik tussendoor iets anders wil doen, moet ik eerst afmaken waarmee ik bezig ben. Anders raak ik in de war. Dat is niet altijd makkelijk, maar de baas heeft veel geduld met me gehad”, lacht hij.

Petra de Jongh, die samen met haar man eigenaar is van de supermarkt, is in elk geval zeer tevreden over de medewerker. „Hij is een hartstikke goeie kracht. We zijn heel blij met hem.” Dat de bonus door het UWV zou worden ingenomen, wist ze van tevoren niet. „Dit is echt balen. Je staat er niet bij stil als werkgever. Je hebt ook een supermarkt te runnen, maar er zijn zo veel regels, wetten en uitzonderingen.”

“Ik word nu gewoon gestraft”

Van Steenbergen had het geld al gebruikt, toen hij een telefoontje van het UWV kreeg. „Ik houd heel erg van gamen, dus ik heb van onder andere dit geld een computer gekocht.” Volgens de vakkenvuller begreep de telefoniste van het UWV dat het vervelend was, maar kon ze niets voor hem doen. „Je kunt wel in discussie gaan, maar dat heeft toch geen zin.” Bij een 25- of 40-jarig jubileum mag iemand zijn bonus wel houden.

De bonus van Van Steenbergen, plus nog extra belastinggeld, wordt deze maand geïnd door het UWV. De supermarktmedewerker hoopt dat de politiek iets kan veranderen aan de wetgeving en plaatste daarom een bericht op Facebook. Daarop waren gisteren binnen twee dagen duizenden reacties binnengekomen.

Staatssecretaris Van Ark van het ministerie van Sociale Zaken en verantwoordelijk voor het UWV laat in een reactie weten de verontwaardiging te begrijpen. „Het is wrang als je een extraatje krijgt en je moet het gelijk inleveren.” Volgens Van Ark zijn er meer dingen in uitkeringen voor mensen met een beperking moeilijk uit te leggen en wil het kabinet daarom de Wajong vereenvoudigen. Of dat voor Van Steenbergen iets zou veranderen, is onduidelijk. „Op individuele situaties kan ik helaas niet ingaan.”

De VVD heeft Kamervragen gesteld over deze kwestie.