Deze proef is pas begin 2017 gestart, zie voor meer informatie: Utrecht eerste gemeente met regelarme bijstand. De evaluatie van deze proef zal medio 2019 bekend zijn.

 

Utrecht gaat, volgens Telegraaf.nl, na de zomer een proef houden met het basisinkomen. Dat betekent dat inwoners van de Domstad een uitkering zonder voorwaarden kunnen aanvragen.
Het betreft een echt experiment, zegt D66-wethouder Victor Everhardt van Werk en Inkomen tegen DeStadUtrecht.nl: ,,Wat gebeurt er als iemand maandelijks een bedrag krijgt zonder regels en controle? Gaat iemand passief thuis zitten of gaat iemand zichzelf ontplooien en levert een zinvolle bijdrage aan onze samenleving, met betaald of vrijwilligerswerk?” En net als bij wetenschappelijk experimenten komt er – naast de groep die een basisinkomen krijgt – een controlegroep die op de traditionele manier een uitkering krijgt, en een groep die een tegenprestatie moet leveren voor de uitkering.
‘Ontspannen samenleving’
De raadfractie van GroenLinks is bijzonder blij met het experiment. ,,Een basisinkomen past bij ons idee over een ontspannen samenleving. Mensen moeten kunnen kiezen om korter te werken, om zich in te zetten voor anderen, om te kunnen zorgen voor naasten of tijd vrij te maken voor een studie”, aldus fractievoorzitter Heleen de Boer.