Van oogtv.nl van 25 mei 2021:

“Armoede was voor mij net bevallen zijn van een tweeling, van de stress niet genoeg borstvoeding aanmaken en vervolgens geen geld hebben voor de (dieet) kunstvoeding die ze nodig hebben.”

Deze reactie kreeg journalist Chris Bakker op een tweet die hij een week geleden plaatste. In de tweet vroeg Bakker: “Wat is armoede? Aub niet Googlen, gewoon eerste reactie. Hoeft niet onderbouwd.” Hieronder een greep uit de reacties.

Niet mee kunnen doen

Ria Maliepaard, Liesbeth Weusten en andere twitteraars reageren dat ‘niet mee kunnen doen’ de beste omschrijving van armoede is. Deze uitdrukking komt het vaakste voor in de reacties. De twitteraars zeggen dat je niet mee kan doen aan de samenleving als je in armoede leeft.

Chris Bakker
@cwbbakker

16 mei 2021

Ben benieuwd wat jullie gedachten hierover zijn: Wat is armoede? Aub niet Googlen, gewoon eerste reactie. Hoeft niet onderbouwd of zo. Reactie mag ook in DM
Enkele Reacties:
Zichtbaar: Niet mee kunnen doen in de samenleving: sporten, cultuur, (verjaard) feestjes. Verborgen: maaltijd overslaan, groot huis maar door omstandigheden de hypotheek niet kunnen betalen; cv niet aan omdat dat niet betaald kan. Om maar iets te noemen …
Armoede is heel veel niet kunnen doen wat je eigenlijk wel zou willen net als veel anderen die dit wel kunnen doen. Altijd beknibbelen, moeilijke keuzes maken, weinig financieel te besteden hebben. Stress, zorgen, ongelijkheid en verdriet. Ook genieten van de kleine dingen.
Over alle uitgaven (van weekboodschappen tot winterkleding) na moeten denken en moeten puzzelen. In de bijstand zitten. Of onder bewind staan. Leven met constante stress.
Armoe: Bang moeten zijn voor instanties, bang om je huis te verliezen, verdriet om je kinderen, stress, ongezondheid. Armoe is geen bestaanszekerheid.
Je dagelijkse boodschappen niet kunnen doen zonder enorm op de prijs moeten letten, geen geld hebben voor onverwachte rekeningen of dingen die kapot gaan. Of uitjes, een spontaan biertje in de kroeg.
Armoede is dat je je zelf niet meer onafhankelijk kan redden en je verplichtingen niet meer kan makomen en de dagelijkse boodschappen voor eten en eerste levensbehoeften voor jezelf en je kinderen niet kunt betalen.
Armoede is: altijd opletten in de supermarkt dat je wel het goedkoopste pakt, opletten dat je maandelijks uitkomt met je geld. Als je iets extra’s wil kopen: daar 10x over na denken. Wikken en wegen.
Het ergste van armoede is niet het gebrek aan geld, maar de schaamte, die je de rest van je leven in je meedraagt.
Totaal uitgezogen voelen en altijd bang dat je iets verkeerd doet zodat je nog verder gestraft zult worden. Uitzichtloosheid. Bekeken voelen door de gemeente, geen privacy. Schaamte, moedeloosheid, uitputtiing. Bang voor instanties. Geen kleding die past. Geen faciliteiten.
Het is een vicieuze cirkel: veel zorgen, schaamte, veel tijd kwijt om dingen te regelen, geen ruimte in je hoofd om verder te kijken dan de volgende dag. En dan word je ook nog gecontroleerd door allerlei instanties. Nooit vrij, geen vertrouwen.