Frans Kerver, is de eerste Nederlander met een basisinkomen. Hij gaf in die periode bekendheid aan het project door interviews in tientallen internationale kranten uit onder andere Amerika, Frankrijk en Italië. En een tweede basisinkomen werd verstrekt. Intussen wordt er geld ingezameld voor een derde experiment in Nederland.

Tegenstanders zijn sceptisch: als het geld vanzelf binnenkomt, worden mensen lui. Helemaal niet, zegt Kerver. Hij besteedde bijna al zijn tijd aan Tuin in de Stad, een project in het centrum van Groningen waar mensen in de tuin kunnen werken en veel sociale activiteiten georganiseerd worden “Ik ken niemand die bij voorkeur achter de geraniums zit. Het is de mens eigen om na een weekend op de bank toch iets te gaan doen”, zegt hij.

Bovendien is een basisinkomen geen vetpot, benadrukt hij. “Je kunt niet drie keer per jaar met je luie reet op het strand liggen. Daarentegen hoef je je ook geen zorgen te maken: je kunt met 1000 euro per maand eten en een dak boven je hoofd betalen. Daarnaast kun je je kind naar een sportclub sturen, zonder dat je aan hoeft te kloppen voor allerlei subsidies.”

De gedachte is simpel: door een basisinkomen worden mensen gestimuleerd om zich te ontplooien. Doordat hun basiskosten gedekt zijn, hebben ze tijd en geld over om aan andere dingen te besteden.

Dat hij zich geen zorgen hoefde te maken over geld, kwam in dit geval wel goed uit. “Ik heb wel eens gedacht: laat maar zitten allemaal, want “tuin in de stad” moest stoppen op de huidige locatie. Ik ga wel weer zoeken naar een baan. Ik weet niet wat er was gebeurd was als ik geen basisinkomen had gehad, want die situatie was er niet. Maar als ik er ook nog bij had moeten werken…”, evalueert hij mompelend.

Inmiddels heeft Tuin in de Stad met de hulp van de gemeente een nieuwe locatie gevonden. En ondanks alle tegenwind, moet hij er niet aan denken om ermee te stoppen. “Nee joh: dit is veel spannender.” Kerver moet nu wel weer op zoek moet naar nieuwe opdrachtgevers, want het experimentisvoorhem afgelopen. Kerver: “schrijf maar dat ze me alvast mogen bellen voor schrijfklussen of om te praten over de tuin.”

Zie voor meer informatie: Lees verder