Van rtvnoord.nl van 3 september 2019

De regio Groningen en Noord-Drenthe heeft de meeste arme gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Het gaat om de zogenoemde arbeidsmarktregio, die bestaat uit alle Groningse gemeenten samen met Aa en Hunze, Assen, Noordenveld en Tynaarlo.

Gemeente Groningen

In deze regio leeft gemiddeld zes procent van de mensen onder de armoedegrens. Uitschieter is de gemeente Groningen met 8,6 procent. Groningen staat daarmee op plaats zes van gemeentes met het hoogste percentage armoedegevallen.

Landelijk staat Rotterdam met 10.9 procent op één, gevolgd door Amsterdam (10,5), Den Haag (10,3), Vaals (9,4) en Schiedam (8,9). Van alle 388 gemeenten die Nederland in 2017 telde, hadden in totaal 68 gemeenten een armoedepercentage boven het landelijke gemiddelde van 5,7%.

Armoedekaart

Het SCP publiceerde dinsdag de Armoedekaart 2019. De cijfers hiervoor zijn uit 2017.

In de provincie Groningen lag in dat jaar in bijna de helft van de, destijds 23, Groningse gemeenten het armoedepercentage boven het landelijk gemiddelde.

Wel minder armen

Volgens het SCP ligt het aantal armen in Groningse gemeenten wel aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde. Dat komt volgens het planbureau vanwege de lagere bevolkingsdichtheid.

In geen enkele Groningse gemeente is het armoedepercentage gestegen ten opzichte van de cijfers uit 2015. Bij twee van de vier Drentse gemeenten behorende bij de arbeidsmarktregio Groningen steeg het armoedepercentage wel.

Armoede

Bij het definiëren van het begrip armoede gebruikt het SCP het zogeheten niet-veel-maar-toereikendbudget (nvmt). Mensen die daaronder zitten leven in armoede. Het budget bedraagt voor een alleenstaande per maand 1135 euro. Voor een stel zonder kinderen is dat 1555 euro en voor stellen met één kind 1850 euro.

In dat budget zijn de basisbehoeften – voeding, kleding en wonen – aangevuld met een minimum bedrag voor ontspanning en sociale participatie.