Van gemeente.groningen.nl van 11 juni 2019

(CR) Het artikel lijkt meer dan anderhalve week geleden te zijn geschreven. De aankondiging in de laatste alinea is inmiddels al geweest.

De Raad van Kinderen is in oktober 2017 opgericht om mee te denken over oplossingen voor hun leeftijdsgenoten in Groningen die opgroeien in armoede. Want wie kan hier nou beter over meedenken dan kinderen zelf? Armoede door de ogen van kinderen geeft een heel ander perspectief dan de kijk vanuit systemen of structuren. Meedenken dat hebben de kinderen zeker gedaan, er zijn wel liefst 300 ideeën opgebracht om armoede in Groningen aan te pakken. Eén vertaling van al deze ideeën leidde tot het armoede monsterspel: met als doel samen het armoede-monster te verslaan.

Het is donderdagmiddag 15.00 uur wanneer de Raad van Kinderen weer bijeenkomt in de Oude Raadzaal in het Stadhuis van Groningen. De kinderen zitten achter hun tafel en Elin Stil, presentatrice van de Groningse Omproep OOG tv, presenteert de bijeenkomst. Vandaag is het eindelijk zo ver! De Raad van Kinderen kan voor het eerst het prototype van hun spel testen. De Raad splitst zich op in twee groepen: de eerste groep mag het spel testen en de tweede groep gaat bezig met tekenen en daarna andersom.

Het armoede-monsterspel

Voordat de kinderen beginnen met het testen van het spel, leggen Arjan en Robbert, de spelmakers het spel uit. Meteen is de aandacht van de kinderen gericht op het spel en is er tijdens het spel veel onderlinge strijd. Wat het spel nou zo bijzonder maakt? Raadslid Rixt: “Het spel is gemakkelijk te spelen, met veel kleur en monsters die we zelf hebben gemaakt”. Het spel is bedoeld om het gesprek met gezinnen en op scholen bespreekbaar te maken en om plezier te hebben met elkaar. Zelfs burgemeester Peter den Oudsten komt een kijkje nemen “Erg leuk dat jullie dit hebben bedacht” zegt hij terwijl Rixt en Wim het spel aan hem laten zien.

Tekenen

Aan de andere kant van de Oude Raadzaal krijgt de andere groep de opdracht om de ‘lichaamsdelen’ van de monsters te tekenen. Dit is voor de kinderen geen lastige opdracht, want aan inspiratie hebben ze geen gebrek. De een tekent armen met schubben, de ander een hoofd met tientallen ogen. Maar ze zijn nog lang niet klaar: want er moet nog een heleboel bij. Dus krijgen de kinderen nog wat werk voor mee naar huis.

Publieksacademie kinderarmoede

Voor vandaag is de Raad klaar, maar er staan nog genoeg andere dingen op de planning. Maandagavond 3 juni is de raad namelijk aanwezig bij de publieksacademie voor kinderarmoede. Waarbij de kinderburgermeester Jouayria de opening doet en de Raad in dialoog gaat over hoe ze kinderarmoede willen uitbannen. Dit vindt de Raad belangrijk want: “Wij komen op ideeën waar de echte Raad misschien nog niet op gekomen is”. Om ervoor te zorgen dat er ook echt wat met de ideeën gebeurt, dagen ze jeugd wethouder Mattias Gijsbertsen uit om het armoede monsterspel met hun te spelen: “Het lijkt ons heel erg leuk om onze resultaten aan de wethouder te laten zien” aldus de Raad.