Over dit onderwerp zijn op 14-09-2015 kamervragen gesteld:

beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-uwv-schoolt-werklozen-om-tot-helderzienden

 

Op kosten van het UWV hebben zeven werkzoekenden zich laten opleiden tot spiritueel belconsulent en hypnotiseur. Dat blijkt uit het radioprogramma Reporter Radio.

Het gaat om een bedrag van maximaal duizend euro per persoon, laat uitkeringsinstantie UWV weten aan persbureau ANP:

“De vergoeding die de aanstaande paragnosten krijgen, is bedoeld om oudere werklozen aan een baan te helpen. Het moet een sprongetje naar werk zijn, dat is hartstikke goed. Helderziende is geen verboden beroep, het wordt elke avond op televisie gedaan.”

De woordvoerder wijst erop dat de opleiding tot helderziende officieel erkend is. Daarom is er geen reden om een vergoeding te weigeren. Volgens de zegsman hebben tien mensen gevraagd voor een vergoeding voor een medium-opleiding. Het is niet bekend waarom drie van hen geen geld hebben gekregen

Het programma Reporter Radio (NPO Radio 1) deed onderzoek naar de opleidingsvergoeding. Volgens het onderzoek hebben sinds 2008 tientallen werkloze 50-plussers gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Het gaat om bijna 1.000 euro per persoon voor de kosten van een cursus.

BAANGARANTIE VIA BELLIJN
In het AD vertelt Marianne van der Wilk van Paradidakt dat de stichting een baangarantie geeft. Werklozen kunnen aan de slag bij een bellijn, waar ze 29 cent per minuut verdienen.

Zie voor meer informatie: UWV leidt werklozen op tot helderzienden