Van ad.nl van 17 juli 2018:

Na zware kritiek is de gemeente Nissewaard per direct gestopt uitkeringsgerechtigden te verplichten via een vingerscan in en uit te klokken bij het bedrijf waar ze moeten werken. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag dit niet.

Oud-GroenLinks-politicus Alfred Blokhuizen uit Spijkenisse attendeerde het gemeentebestuur erop dat het in overtreding is en spreekt van ‘een misdrijf’. Onmiddellijk is de verplichting opgeheven. Blokhuizen diende bovendien een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond.

Het leerwerkbedrijf Voorne-Putten Werkt, een bv van de vier gemeenten op Voorne-Putten, vroeg om de vingerafdruk, zodat bij het in- en uitklokken nooit onduidelijkheid kon ontstaan. Mensen waren verplicht mee te werken, anders kregen ze minder geld.

Volgens Blokhuizen overtreedt zijn gemeente op deze manier al vier jaar de wet. ,,Vingerafdrukken verzamelen, alleen voor urenregistratie, mag volgens de wet en Europese wetgeving niet”, zegt hij

Aangescherpt

De gemeente Nissewaard laat weten dat ze toestemming had van het College Bescherming Persoonsgegevens, de voorloper van de Autoriteit Persoonsgegevens. ,,Maar nu de privacyregels in de AVG in mei zijn aangescherpt, kan het niet meer. Wij wisten niet dat er een vingerscan werd gebruikt, anders hadden wij wel direct ingegrepen”, zegt een woordvoerder.

Blokhuizen trekt de toestemming en de uitleg in twijfel. ,,Ambtenaren van de sociale dienst geven de bijstandsgerechtigden de contracten waar het in staat.”

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat een overheidsorganisatie niet zo ver mag gaan als in Nissewaard is gebeurd, alleen bij ernstige veiligheidsrisico’s kan voor de vingerscan worden gekozen.

Blokhuizen eist nu dat excuses worden gemaakt aan de bijstandsgerechtigden en wil dat de strafkorting wordt ingetrokken.

Hij signaleerde in het verleden dat de gemeente Spijkenisse, de voorganger van Nissewaard, met geheime camera’s ambtenaren in buurthuizen bespiedde. De rechter gaf hem destijds gelijk dat de gemeente de wet overtrad.