Minder mensen melden zich voor schuldhulp, omvang schulden stijgt

Van nu.nl van 31 mei 2019:

Het aantal mensen dat in 2018 aanklopte bij een schuldhulpverlener nam vorig jaar met zo’n 10 procent af, blijkt vrijdag uit cijfers van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Maar de vereniging denkt dat het aantal huishoudens in financiële nood hoger ligt. Gemiddeld brachten mensen die schuldhulpverlening inschakelden 43.300 euro aan schulden mee van veertien schuldeisers, een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondernemers hebben een gemiddelde schuld van 105.000 euro.

Voorzitter Marco Florijn van de NVVK denkt dat veel huishoudens met geldproblemen uit schaamte niet naar de gemeente stappen. “Daardoor dreigen deze kwetsbare groepen alleen maar verder weg te zakken”, zegt Florijn.

De grootste groep die in de gemeentelijke schuldhulpverlening belandt, bestaat uit alleenstaande mannen tussen de 26 en 45 jaar oud. Vaak zitten zij zonder werk, zijn ze laagopgeleid en laaggeletterd. De NVVK wil dat schulden bespreekbaarder worden en dat hulp laagdrempeliger wordt. Ook vindt de vereniging dat de verschillen tussen gemeenten op het gebied van schuldhulpverlening te groot zijn. Dat pakt voor de inwoners soms nadelig uit.