Meer bijverdienen in de bijstand? Het mag in Groningen
Een bijstandsuitkering én de vrijheid om bij te verdienen. Voor honderden Groningers kan het waarheid worden. De gemeente doet een groot experiment, samen met de Rijksuniversiteit.
Roelof van Dalen
Bijna negenduizend bijstandsgerechtigden krijgen een uitnodiging om mee te doen. Voor maximaal zevenhonderd mensen is er plek. Ze worden ingedeeld in groepen. Eén daarvan behelst bijverdienen, bij een ander vervalt bijvoorbeeld de sollicitatieplicht. Weer een andere groep krijgt intensievere begeleiding.
Deelnemers krijgen meer vrijheid dan ze gewend waren in de bijstand. Tot nog toe mogen mensen bijvoorbeeld maximaal een half jaar lang 199 euro per maand bijverdienen. Bij het experiment mag dat veel langer: tot maximaal twee jaar. Als ze zich binnen die termijn zelf kunnen bedruipen, stopt de uitkering.
Een andere groep bij de proef heeft geen sollicitatieplicht meer. Zij krijgt in plaats daarvan intensievere begeleiding. ,,Sommige mensen krijgen keer op keer een afwijzing. Dat kan demotiverend werken’’, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Misschien is een opleiding bijvoorbeeld beter. Dat soort dingen willen we hiermee onderzoeken.’’
Groningen denkt dat de vrijheden mensen stimuleert om zich uit de bijstand te vechten. Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) is ervan overtuigd dat het beter werkt dan de strenge houding die lang gehanteerd werd. Hij denkt dat de methode Groningen uiteindelijk geld bespaart. ,,Uiteindelijk komen mensen zo uit de bijstand.’’ De RUG voert het onderzoek uit.