Van gezinsbode.nl van 5 oktober 2020:

GRONINGEN Werkgeverorganisaties in de uitzendbranche, ABU en en NBBU zijn kritisch op het project Schakelkans waarmee de gemeente Groningen uitkeringsgerechtigden tijdelijk onderbrengt bij werkgevers. De bedoeling is dat de uitkeringsgerechtigden werkervaring en werkritme opdoen.

,,De gedachte is goed, de uitwerking is minder”, zegt Simone Nederend van de Abu. ,,Werk moet lonen. Dus mensen moeten er boven op een uitkering wel wat aan over houden. Dat is hier niet het geval. Er vindt oneerlijke concurrentie plaats op loonkosten.”

Werkgevers kunnen via Schakelkans goedkoop werknemers inhuren: voor €12,75 per uur. Ze dragen geen premies af, hoeven zich niet te bekommeren om een cao, de uitkeringsgerechtigden bouwen geen pensioen op. Een uitzendkracht inhuren is al snel € 7 per uur duurder.

De FNV heeft geen goed woord over voor deze constructie en repte vorige week in een inspraakreactie in de Groninger gemeenteraad van ‘slavenarbeid’. Zo ver wil Marco Bastian, directeur van de uitzendorganisatie NBBU niet gaan. ,,Daar hou ik me verre van.”

Hij wijst erop dat samenwerking tussen gemeente en reguliere uitzendbureaus een goede weg kan zijn om uitkeringsgerechtigden aan een baan te helpen. ,,De gemeente zou er goed aan doen om met reguliere uitzendbureaus samen te werken. Zeker met de lokale en regionale uitzendbureaus. Die zijn verplicht de inlenersbeloning te volgen en dat is minimaal minimumloon. Bovendien vergroot je je bereik onder opdrachtgevers enorm en daarmee de kans op werk voor werkzoekenden.”