Incassobureau belooft ‘agressieve werkwijze’ aan te passen

Van nu.nl van 18 maart 2019:

Incassobureau Hendriks Incasso heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) beloofd om de “agressieve werkwijze” aan te passen. Dat meldt de toezichthouder maandag.

De ACM kreeg klachten binnen over de werkwijze van het incassobureau. Het bedrijf stelde zeer korte betalingstermijnen, en gaf consumenten een verkeerde voorstelling van de gevolgen als ze een betaling niet op tijd zouden doen. Zo dreigde het bedrijf onterecht met hoge gerechtelijke kosten die voor de consument zouden zijn.

Hendriks Incasso heeft nu de werkwijze en de eigen gedragscode aangepast. Het bedrijf hanteert per direct een betalingstermijn van vijf dagen, en stelt geen agressieve communicatie meer in te zetten om consumenten onder druk te zetten.

In februari waarschuwde de toezichthouder al voor de agressieve praktijken van incassobureaus. Hierbij werd Henriks Incasso niet genoemd, maar werden wel vergelijkbare werkwijzen omschreven. Incassobureau Credit Invest werd beboet omdat het bedrijf zich niet aan de met de ACM gemaakte afspraken hield.

Van nu.nl het bericht van 12 februari 2019

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete van 415.000 euro opgelegd aan incassobureau Credit Invest. Het bureau, ook bekend onder de naam De Nederlandse Incassocentrale, heeft consumenten onder druk gezet om ongeldige rekeningen te betalen.

Het ging vaak om rekeningen van ongewenste abonnementen, zoals op kortingsdiensten. Als consumenten weigerden te betalen of om opheldering vroegen over hun rekening, bleef Credit Invest hardnekkig aandringen om de rekening te voldoen. Het incassobureau dreigde met gerechtelijke procedures en hoge incasso- en proceskosten. Consumenten voelden zich daardoor vaak gedwongen de onterechte vorderingen toch te betalen.

Namen

Credit Invest gaat ook schuil achter de namen Credit Pay, MKBusiness en Stichting Derdengelden Incasso Service. Het bedrijf  heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen het besluit. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar Credit Invest. De ACM heeft gegevens uit haar onderzoek met het OM gedeeld.

Toezegging

Een ander bureau, Intrum Justitia, heeft beloofd consumenten niet onder druk te zetten om hun rekening te betalen door te dreigen met bevoegdheden die zij niet heeft. Daarnaast heeft het bedrijf toegezegd consumenten uitvoerig te informeren over de rekening en maatwerk te zullen leveren. Als Intrum Justitia zich niet aan de afspraken houdt, kan de ACM een boete opleggen.