Van ad.nl van 12 maart 2019:
Jongeren in één klap schuldenvrij en net als Jehova’s Getuigen de deuren langs. De gemeente Rotterdam pakt het grote schuldenprobleem in de stad radicaal anders aan. Over drie jaar hebben 15.000 Rotterdammers geen financiële stress meer.
Tel de voordeuren maar. Bij één op de tien Rotterdamse huishoudens heerst grote financiële zorgen. Een probleem dat verlammend werkt en vaak nog erfelijk is ook. Dat kan niet zo langer vindt de eerste wethouder Armoedebestrijding van Rotterdam Michiel Grauss. ,,Er is al veel geprobeerd maar de problemen worden niet minder. Doen we wel de juiste dingen? Wij geloven dat er een wezenlijke andere aanpak nodig is.’’
Daarom komt hij vandaag met een ‘herstart’. Het 17 pagina’s tellende plan Reset Rotterdam om het grote schuldenprobleem – 60.000 mensen met problematische schulden – eindelijk in te dammen. Rotterdammers zullen aan hun kladden uit de schulden worden getrokken en de kraan met nieuwe probleemgevallen gaat zo ver mogelijk dicht. Hij belooft dat er over drie jaar 15.000 mensen weer opgelucht kunnen ademen omdat hun financiën onder controle zijn. De grondhouding onder het armoedebeleid draait 180 graden: ,,De aanpak van eigen kracht en eigen schuld heeft niet gewerkt. Wij kiezen voor een positieve bejegening,’’ schrijft de wethouder. Veel mensen wíllen hun financiën wel op orde hebben, maar het lukt ze niet.
Drie maatregelen uit zijn nieuwe beleid springen eruit.
1) Jongeren in één klap schuldenvrij
Jongeren tussen de 18 en 27 jaar die anders geen zicht hebben op een schuldenvrij bestaan, kunnen in één klap van hun schulden afkomen. Een Perspectieffonds lost de schulden af met geld van gemeente, bedrijven en instellingen. In ruil hiervoor wordt een tegenprestatie gevraagd, een maatschappelijke stage is één van de opties. De gedachte erachter is dat schulden en armoede vaak ‘erfelijk’ zijn. Door jongeren zonder toekomstperspectief te helpen wil de wethouder het doorgeven van schulden doorbreken.
2) De Jehova’s Getuigen aanpak
De kraan met nieuwe probleemgevallen moet dicht. De gemeente wil dat doen door vasthoudend als Jehova’s Getuigen aan deuren te kloppen bij mensen die in de schulden dreigen te komen. Hulpverleners weten waar ze moeten zijn doordat de gemeente informatie krijgt over betalingsachterstanden van woningcorporaties, zorgverzekeringen en energiebedrijven. Ook wil de gemeente van huisartsen, scheidingsadvocaten, mediators, scholen, uitvaartmaatschappijen, UWV’s, werkgevers en sportscholen horen als zij denken dat er ergens problemen spelen. De wethouder geeft toe dat dat met het oog op de privacy-wetgeving een gewaagde stap is, maar denkt er wel mee weg te kunnen komen. De Jehova’s Getuigen-aanpak is nodig, zegt Grauss, omdat mensen zelf pas de neiging hebben hulp te zoeken als het al te laat is. Daarbij hoort ook dat de wethouder zo het aantal huisuitzettingen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, tot nul wil terugbrengen. Daarvoor gaat Grauss scherpere afspraken maken met de woningcorporaties.
3) Hand in eigen boezem
Schuldeiser maken de problemen vaak groter dan nodig is door kleine vorderingen te laten uitdijen. In die schuldenindustrie gaat de gemeente ook niet vrijuit. De stad doet het als schuldeiser niet goed, zegt Grauss. Er moet meer aandacht komen voor mensen die wel willen betalen maar dat simpelweg niet kunnen door betalingsregelingen op maat aan te bieden. Deurwaarders die in opdracht van de gemeente werken moeten ook mee in het beleid van ‘sociaal incasseren’.