Van dvhn.nl van 19 juli 2018

De Drie Gezusters heeft samen met de gemeente Groningen en UWV een traineeship opgezet om mensen aan een baan in de horeca te helpen.

Twaalfhonderd vacatures. Zoveel banen liggen er in Groningen en het noorden van Drenthe voor het oprapen in de horeca. Er zijn genoeg mensen op zoek naar werk, maar veel van hen zien een baan in de horeca niet zitten.

Volgens Jorrit Gall, adviseur bij UWV, komt dat doordat de vacatures niet aantrekkelijk genoeg zijn. „Het staat bekend als zwaar werk, mensen maken lange dagen, de uren zijn lastig te combineren met een gezin, er is weinig kans op een vast contract en je bent aan het werk als andere mensen vrij zijn.”

Dat moet anders volgens Gall. Daarom ontwikkelde UWV, de overheidsinstantie die mensen aan een baan helpt, samen met de gemeente en bedrijfsleider Sil Doeksen van De Drie Gezusters een speciaal traineeship.

Tot zeventig jaar

Mensen zonder ervaring worden in twaalf weken omgeschoold tot vakmensen. Na die drie maanden krijgt elke trainee een contract aangeboden van zes maanden met vaste uren. Ze draaien dan diensten van 9.00 uur tot 17.00 uur of van 13:00 uur tot 21:00 uur.

De leeftijd van de werkzoekenden maakt niet uit. Doeksen: „We trekken de grens bij zeventig jaar. Mensen die ouder zijn dan dat hebben het verdiend om op het terras te zitten.”

Grand café

Wat schiet De Drie Gezusters hiermee op? Doeksen wil dat zijn organisatie minder bekend staat als bierkroeg voor studenten en meer als grand café. Op dit moment telt de onderneming 300 werknemers waarvan dertig vast in dienst zijn. „We werken nu vooral met oproepkrachten die dit werk zien als bijbaantje. Dat willen we veranderen. We willen mensen aannemen die echt hart hebben voor de zaak en weten hoe je service moet bieden.” Er is ruimte voor zestig vaste banen.

Wie donderdagmiddag op het terras van de Drie Gezusters aan de Grote Markt in Groningen zat, werd misschien wel bediend door medewerkers van UWV. Allemaal mensen die normaal gesproken niet met volle bierglazen rondrennen, maar werkzoekenden aan een baan proberen te helpen.

Horecatijgers

De UWV-ers en Reïntegratiecoaches van de Gemeente Groningen werkten een paar uur bij de Drie om te ervaren hoe dat is, zo’n horecabaan. Zo kunnen zij werkzoekenden straks precies uitleggen hoe het is om in de horeca te werken. „Het is zwaar werk, dat klopt. Maar het is ook heel gezellig en sociaal werk. Veel mensen weten dat niet”, zegt Gall.

Doeksen verwacht dat er in de komende tijd veel meer vacatures bijkomen in de Groningse horeca. „Op ongeveer vijftig meter van dit bedrijf komt er al zo’n 2500 vierkante meter aan horeca bij. Neem het Forum, Merckt en het WestCord hotel.”

Baanborrel

Belangstellenden voor de traineeship kunnen op 3 en 25 augustus langskomen bij een Baanborrel of hun cv mailen naar werkgeversservicepunt.groningen@uwv.nl.