Van dvhn.nl van 23 mei 2019

De gemeente Groningen begint na de zomer met het experimenteren met de basisbaan. De gemeente wil in de loop van 2020 rond de 40 tot 50 basisbanen hebben gerealiseerd.

Met het experiment wil de gemeente extra werkgelegenheid creëren voor inwoners voor wie een betaalde baan niet haalbaar is. Ook wil de gemeente bijdragen aan de leefbaarheid in de wijken, dorpen en de binnenstad van Groningen.

Perspectief bieden

Wethouder Carine Bloemhoff: „Met de basisbaan willen we mensen perspectief bieden met zinvolle werkzaamheden. Ik vind dat we als overheid mede verantwoordelijk zijn voor het creëren van extra werkgelegenheid voor inwoners van onze gemeente, voor wie een normale betaalde baan niet haalbaar is. Met het experiment basisbaan hopen we dit te realiseren.”

Wat het gemeentebestuur betreft dragen de basisbanen bij aan het versterken van de leefbaarheid in de binnenstad. Bijvoorbeeld in het onderhoud van openbare ruimte, onderhoud van wijkgebouwen of activiteiten die worden gehouden in bijvoorbeeld zorg- of onderwijsinstellingen. De proef duurt 4 jaar en wordt in 2021 geëvalueerd.