‘Een op de tien computerende ouderen wil niet internetbankieren’

Van nu.nl van 10 december 2019:

Ruim 10 procent van de online actieve ouderen doet doelbewust niet aan internetbankieren, meldt ouderenvereniging ANBO dinsdag. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna tienduizend ouderen.

Meer dan de helft van de ondervraagden die het internetbankieren afwijst, vindt online betalen niet veilig. Ook zegt 54 procent van deze groep zelfs met aangeboden hulp bij het overstappen niet aan het online bankieren te willen.

De belangenvereniging wijst op de behoefte van veel ouderen om geld op te kunnen nemen, terwijl er veel geldautomaten dreigen te verdwijnen vanwege het gevaar van plofkraken. Contant geld is volgens ANBO voor ouderen “van cruciaal belang”.

De meeste ouderen (67 procent) betalen in winkels afwisselend met contant geld of de pinpas. Meer dan 11 procent betaalt alleen met cash. Een klein deel (1,4 procent) betaalt mobiel.

ANBO is van plan wel meer ouderen te helpen de overstap naar het internetbankieren te maken, en gaat dat samen met banken doen. “Maar natuurlijk alleen als de mensen dat willen”, aldus directeur-bestuurder Liane den Haan.