Betaalpas GemeenteGiro

Betaalpas GemeenteGiro

 

Aan de eerste van Swindenstraat en het Surinameplein, daar trof je hem veertig jaar geleden voor het eerst aan. De Amsterdamse Gemeentegiro geldautomaat aka betaalautomaat. Hoewel in NewYork de eerste pogingen met betaalautomaten, zonder succes, in 1939 waren, ging het in Amsterdam anders.

Klanten waren er dolblij mee, maar baliemedewerkers zagen het met lede ogen aan. „Op de kaskantoren trokken heel wat medewerkers zure gezichten als klanten bij de automaat geld kwamen opnemen, in plaats van aan de balie. Dat was nog een hele toestand. Zij zagen de bui voor baanverlies al hangen”, herinnert John Gigengack van de Amsterdamse Gemeentegiro zich de weerstand tegen de flappentap.

„Een geheel elektronisch betaalsysteem is onontkoombaar”, voorspelde hij in De Telegraaf op de dag waarop de eerste machines werden geplaatst. Hiermee was de Gemeentegiro een absolute voorloper, zegt Simon Lelieveldt van de historische organisatie Financieel Erfgoed. „Het is de eerste instelling die de moderne techniek als reguliere dienst in Nederland naar haar klant toebracht.”

In 1979 werd de Gemeentegiro Amsterdam overgenomen door de in 1977 gefuseerde Postgiro en Rijkspostspaarbank en werd daarmee onderdeel van de PTT.

Zie voor meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geldautomaat#Eerste_geldautomaat_en_pinpas