Oudere ambtenaren leveren uren en een beetje geld in ten gunste van jongeren. Van de ambtenaren die in aanmerking komen voor het generatiepact, maakt 40 procent er gebruik van. Ruim 80 procent van de uren die hierdoor zijn vrijgekomen, is inmiddels herbezet door jongeren. En dat wordt 100 procent, zeggen Ron Adriaans en Marcel van Winsen. Adriaans was vorig jaar als projectleider betrokken was bij de invoering van het generatiepact.

De vakbonden “we hebben dit samen met de gemeente afgesproken en we vinden dit een prachtige regeling. De gemeente heeft namelijk gezegd dat al het geld dat vrijkomt wordt besteed aan de indiensttreding van jongeren. Daardoor was iedereen enthousiast.”

De zestig plussers gaan 20 procent minder werken, hun loon over de ingeleverde uren wordt gedeeltelijk doorbetaald, zodat ze slechts 10 procent bruto loon inleveren en over hun loon bouwen ze pensioen op. Van de 282 uur die vrijgekomen is door het generatiepact, is momenteel 230 uur herbezet door jongeren. Gerekend in euro’s is er al 82 procent herbenut. Er zijn inmiddels 30-minners aangenomen als junior adviseur verkeer, junior adviseur milieu, junior adviseur water, medewerker administratie en medewerker debiteuren. Van Winsen: “Je kunt niet specifiek jongeren werven, maar het zijn wel vacatures die voor jongeren aantrekkelijk kunnen zijn.”

Lees verder