Van NU.nl van 2 december 2017:

De gemeente Amsterdam mag doorgaan met zijn eigen proef waarbij mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en 200 euro per maand mogen bijverdienen. De hoofdstad wil weten of mensen zo sneller werk vinden.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet geen bezwaren, omdat Amsterdam niet van plan is mensen vrij te stellen van de sollicitatieplicht en mensen niet laat bijverdienen. Het valt allemaal binnen de wet.

Aan de proef met premies, die er in de praktijk op neerkomt dat deelnemers 200 euro per maand mogen bijverdienen, doen volgens verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart 6000 mensen mee. De SP’er is “blij dat alle onduidelijkheid over of dit wel of niet mag nu is opgehelderd”.

Amsterdam begint zelf met een proef omdat de gemeente niet mee mag doen aan een landelijk experiment. De gemeente wil namelijk niet voldoen aan de voorwaarde dat mensen in de bijstand verplicht zijn een tegenprestatie te leveren.

Proef

Amsterdam is de eerste gemeente die een eigen experiment onderneemt. Van een handvol gemeenten is bekend dat ze mogen deelnemen aan het landelijke experiment.

De proef moet in februari beginnen en duurt twee jaar.

Tegenprestatie

Hoewel Amsterdam niet meedoet aan het experiment, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark dat de gemeente sowieso een tegenprestatie verplicht moet kunnen opleggen.

Zij gaat daarover nog in gesprek met de gemeente, kondigde ze vrijdag aan.