De Wet verbetering wanbetalersmaatregelen, die sinds een paar maanden van kracht is, biedt zorgverzekeraars de mogelijkheid soepel met betalingsachterstanden om te gaan. Ten Hoove van 100% Groningen “Met deze regeling komt er geen peperduur incassobureau om de hoek kijken. Hierbij is wel de hulp van de gemeente nodig. Menzis benadert de WIJ-teams in de wijken, die op hun beurt het contact met de mensen met een schuld zoeken.”

De fractie heeft een voorstel uitgewerkt en bespreekt dat nu met zorgverzekeraar Menzis en het college. Als voorbeeld wordt gekeken naar een proef die nu in Enschede loopt. Daar betaal je voor een periode van drie jaar maandelijks 35 euro. De rest van de schuld wordt dan kwijtgescholden. Deze regeling treedt in werking bij mensen met een achterstand op hun zorgpremie van minimaal zes maanden en is alleen voor burgers in de bijstand.

Volgens Ten Hoove zijn er in Groningen circa vijfhonderd inwoners met een betalingsachterstand. “Met name voor minima is dit een uitzichtloze situatie. Ze stapelen schuld op schuld en eindigen in een moeizame en kostbare schuldsanering.”

http://www.dvhn.nl/groningen/Speciale-betalingsregeling-wanbetalers-zorg-21725384.html