Onderstaande tekst is als reactie ingesproken tijdens de raadscommissievergadering Werk en Inkomen van woensdag 16 mei 2018.

Bij de Cliëntenraad zijn in de afgelopen maanden een aantal verontruste reacties binnengekomen van mensen die ons vroegen hoe het nu zit met deze regeling. Ze konden dat nergens vinden en ook bij WIJ kon niemand hen wijzer maken. Iemand zei dat ze in andere jaren het geld al lang op de rekening had staan. De regeling is dan ook niet alleen nuttig, maar hard nodig om de huishoudportemonnee te vullen.

Ik wil vanuit ons advies dat u ontvangen hebt, nog een paar zaken extra benadrukken.

We hebben zorgen over de rol van het criterium rond het verbruik van het eigen risico. Dat is op papier een toegevoegd criterium, maar kan in de praktijk zomaar een doorslaggevend criterium worden. ‘Eigen risico niet opgemaakt? Dan ook geen tegemoetkoming, aanvraag afgewezen’. Dat wordt toch niet de doorslaggevende check? Dan zouden de andere voorwaarden inclusief een vangnet voor schrijnende gevallen een wassen neus zijn.

We zijn dus benieuwd hoe dit aanvullende criterium wordt gebruikt en zouden graag zien dat dit ook wordt gemonitord.

We hebben ook zorgen over de ingangsdatum. Mensen weten nu pas dat de uitgaven in 2017 niet alleen meetellen maar dat ook bewijsstukken overlegd moeten worden. Bewijsstukken over het gebruik van het eigen risico, maar als dit niet opgemaakt is ook allerlei bonnetjes van benodigdheden die anders betaald zijn. U kent ze wel, die bonnetjes die u en ik altijd keurig in een schoenendoos of ordner bewaren. Bonnetjes die bij andere mensen samen met andere belangrijke vaak ongeopende paparassen altijd zoek zijn. Vandaar ons advies voor een jaar uitstel.

Misschien is het zelfs een aardig idee om bij de aanvragen van dit jaar iedereen een klein doosje te geven waarin bonnetjes kunnen worden opgeborgen.

We hebben ook zorgen over de ‘lichte’ toets. Bij de collectieve verzekering via Menzis bijvoorbeeld, is geen overzicht te downloaden van alleen de technische gegevens (datum, bedrag, zorgaanbieder), maar alleen een compleet, meestal paginalang, dossier inclusief alle medische ‘ins and outs’. Al die medische info hoeft de gemeente toch niet te weten? Krijgen cliënten ook te horen wat de gemeente wel en niet registreert? Ook nu vanaf 25 mei nieuwe AVG-regels gelden in verband met de privacy? Kunnen ze hun dossier inzien?

We zijn dan ook benieuwd hoe die lichte toets er in de praktijk uit gaat zien en of dat de administratieve last in zijn totaliteit wordt beperkt.

Natuurlijk realiseren we ons dat de gemeente niet alle financiële gaten kan opvullen die ontstaan als andere mogelijkheden voor vergoeding zijn verdwenen. Dat vragen we ook niet. Maar we hebben het hier wel over een groep die levenslang vastzit aan behandelingen met bijbehorende kosten. Die kant van de persoonlijke situatie verandert toch niet elke drie jaar mogen we toch genoeglijk aannemen. Met Stadadviseert, adviseren ook wij een termijn van 5 jaar in deze.