Van dvhn.nl van 30 september 2020:

Een opstapje uit de bijstand óf ‘slavenarbeid’? Het Groningse arbeidsintegratieproject Schakelkans oogst gemengde reactie. Vakbond FNV overweegt juridische stappen.

Bij Schakelkans kunnen langdurig werkloze Groningers tijdelijk aan de slag bij werkgevers in de gemeente. Bovenop hun bijstandsuitkering krijgen zij een kleine bonus van 2 euro per uur. In maximaal drie maanden (of zes bij parttime werk) kunnen ze in de praktijk laten zien wat ze kunnen. Doel is een baan, bij de tijdelijk werkgever of elders.

Zowel FNV als de Groningse Cliëntenraad Werk en Inkomen zijn faliekant tegen. Want ondanks die bonus op hun uitkering verdienen deelnemers volgens de FNV nog altijd minder dan het minimumloon voor ‘gewoon’ werk. Zonder zekerheid over hun toekomst na die Schakelkans-baan. De bond kijkt of het via de rechter valt te blokkeren.

‘Iedereen profiteert behalve uitkeringsgerechtigde’

,,Het is een verwerpelijk onderwerp’’, oordeelt Pieter Tjassing, lid van de sectorraad Uitkeringsgerechtigden van de vakcentrale. ,,Iedereen wordt hier beter van behalve de uitkeringsgerechtigde.’’ Sterker: Tjassing betitelt Schakelkans als ‘slavenarbeid’. ,,Een stevig woord’’, maar wel op zijn plaats, vindt de vakbondsman.

,,Officieel is het vrijwillig maar in de praktijk is het dat niet’’, zei Tjassing woensdagavond als inspreker in de gemeenteraad. ,,Als je aan de onderkant van de ladder staat en je wordt voor zoiets benaderd dan ga je toch afvragen: wat gebeurt er als ik ‘nee’ zeg. Dan worden op een andere manier de teugels aangetrokken.’’

Vrijwilligheid is echter wel degelijk gegarandeerd, verzekert verantwoordelijk wethouder Carine Bloemhoff. Zij ziet Schakelkans als een kans voor uitkeringsgerechtigden om na lange werkloosheid ‘de stap naar werk te zetten’: ,,Meedoen in de maatschappij in plaats van thuis zitten.’’

‘Uitstroompremie’ bij accepteren van baan

Schakelkans is een van de pijlen die de gemeente op de boog heeft om de komende jaren meer uitkeringsgerechtigden actief te krijgen en liefst aan betaald werk. Naast de dit jaar al gelanceerde Basisbaan, komt er ook een ‘uitstroompremie’. Mensen die na meer dan drie jaar bijstand een fulltime-baan accepteren, maken aanspraak op een premie van 1200 euro – of 300 euro bij parttimewerk. Die is bedoeld om kosten voor bijvoorbeeld nieuwe kleding of de kapper te dekken, maar ook als beloning.

Ondanks kritische vragen over met name het Schakelkans-project schaart een meerderheid van de gemeenteraad zich achter Bloemhoffs plannen voor het gelijktrekken van het participatie- en reintegratiebeleid voor de nieuwe herindelingsgemeente, inclusief Haren en Ten Boer. Alleen SP en Stadspartij kondigden moties aan voor de raadsvergadering van 7 oktober waarin die plannen worden vastgesteld.